Beste mensendokter. Als ik met vrienden afspreek, praat ik altijd over mijn werk. Ik probeer het over koetjes en kalfjes te laten gaan. En gevoelens. Maar dat lukt niet goed. Hoe kan ik ervoor zorgen dat mijn vrienden niet constant het gevoel hebben op sollicitatiegesprek te komen? – E. uit A.

Probeer minder over uzelf te praten, dan praat u vanzelf ook minder over uw werk. Het is een raadsel waarom mensen ongegeneerd over zichzelf praten terwijl het duidelijk is dat zij hun vrienden en kennissen daarmee in slaap wiegen. Volg de strategie: vertel niets, tenzij uw vrienden en kennissen expliciete vragen stellen, en zelfs als zij vragen stellen, onthoud dan dat pas bij de derde vraag blijkt dat zij echte interesse hebben; de eerste twee vragen zijn beleefdheidsvragen. Denk in dit verband aan de rechercheur en de behandelend geneesheer: die vragen doorgaans door omdat ze echte interesse hebben.

Sinds enkele weken zit ik op Tinder. Ik kom er achter dat vrijwel elke match met me...