Hoe kies ik een goed boek uit in de boekenwinkel? Nu lees ik telkens de achterflap en kom ik bedrogen uit. Zijn lettertypes misschien een betere indicatie? Of de cover?

Er bestaan nog altijd recensies. Of als u een boek van bijvoorbeeld Modiano hebt gelezen en dat is bevallen, dan kunt u een ander boek van hem ook proberen, lijkt me. Aanbevelingen van vrienden en kennissen wier smaak u vertrouwt kunnen een indicatie zijn. Daarnaast bestaat uiteraard de mogelijkheid het boek te openen en een paar zinnen te lezen. Bevallen deze zinnen u, dan koopt u het boek. Stelt het boek alsnog teleur, dan kunt u het altijd weer verkopen. Als u in geldnood zit, zet u een handtekening in het boek, waarvan u beweert dat het de handtekening van de schrijver is, om het vervolgens op Marktplaats te zetten. U kunt er eventueel een opdracht bij schrijven bijvoorbeeld: ‘Voor mijn goede vriend Frits Bolkestein. Omdat hij zulke zachte handen heeft.’

Is het vreemd dat mijn man en ik in aparte kamers slapen?...