Zolang de media denken dat Groningers de aardbeving vergeten zodra die niet meer in de krant staat, blijft het beven.

Vanmorgen moest ik me al weer vroeg boos maken op de media.

Wat was het geval: Radio1 (NPO) was ter ore gekomen dat er een heftige aardbeving in Groningen had plaats gevonden. En wie in Google naar ‘Groningen en aardbevingen’ zoekt, krijgt Freek de Jonge.

De redactrice zei mij dat Radio1 graag aandacht wilde besteden aan de nare gebeurtenissen in het hoge Noorden door met mij in gesprek te gaan. Aan het eind van het interview moest ik dan voorspellen hoeveel nieuwsrubrieken vandaag aandacht aan de boze Groningers zouden schenken, en de luisteraars moesten dan weer raden wat ik voorspeld had.

Na mijn filippica dat nieuws geen amusement is noemde de redactrice die me belde de prijsvraag ludiek.

Ze liet mij even naar adem snakken. Ik weigerde mee te doen.

BNR-radio belde. Ook daar was de Groningse beving niet onopgemerkt gebleven. Ik vertelde de redacteur dat ik geen...