Op een dag werd in de noodopvang een grote lading groente bezorgd, uit liefdadigheid. Niemand wist er zo snel iets ermee te doen. Chef Kamal uit Syrië wel.

Hoe herken je een echte chef? Stel, iemand is acht weken geleden zonder gezin uit Syrië gevlucht en heeft de taak op zich genomen om iedere dag iets extra’s te koken voor zo’n tweehonderd lotgenoten in de noodopvang in een oude gevangenis in Amsterdam. Iets extra’s, gerechten die ze kennen van thuis, gewoon met wat er voor handen is, donaties. Stel, je vraagt diegene: is er iets wat ik mee kan nemen, iets dat je echt nodig hebt? En het antwoord luidt: een Bamix. Dan heb je te maken met een echte chef. Als je iedere dag dertig liter linzensoep staat te pureren, dan snap je waarom koks zweren bij het gerenommeerde Zwitserse staafmixermerk.

Chef Kamal is eigenlijk advocaat, met een grote liefde voor koken. Tijdens zijn studie rechten in Damascus werkte hij als kok. In 2011 vertrok hij naar Washington om een extra diploma...