Het voelt na zes jaar nog altijd ongemakkelijk: aanschuiven in een praatprogramma en vervolgens ‘terrorisme-expert’ worden genoemd. Hoewel ik de afgelopen jaren heb besteed aan het interviewen van extremisten, kritische stukken schreef over terrorismebestrijding en na talloze gratis verstrekte adviezen mezelf tegenwoordig ook wel eens laat inhuren als consultant, word ik liever gewoon ‘journalist’ genoemd. De term ‘expert’ is geen beschermde titel, maar ik ben zelf van mening dat deze voorbehouden moet zijn aan hoogleraren of aan mensen die zinnige dingen zeggen na ruim twintig jaar ervaring op veiligheidsgebied.

Helaas houden de meeste praatprogramma’s liever vast aan ‘expert’, want ‘journalist’ klinkt waarschijnlijk weinig belovend. Wat dat betreft voel ik me net als de Britse legerofficier Richard Clutterbuck (1917-1998). Hij was gedurende zijn leven een pionier in onderzoek naar politiek geweld, maar eind jaren zeventig nuanceerde hij zijn eigen rol...