In Londen schenkt iedere pub het, maar in Nederland zie je het nauwelijks: gemberbier. Mét alcohol.

Als ik in Londen ben, drink ik graag een Crabbie’s. Ik blijf het altijd een beetje lastig vinden om te bestellen. Crabs is namelijk een populair Engels woord voor schaamluis. Maar goed, when in Rome… Zo’n beetje iedere pub schenkt het, soms zelfs van de tap. Je krijgt het in een pint, het is mooi goudgeel en het heeft weinig tot geen schuim. Tot zover lijkt het precies op een Brits glas bier. Er zit ook alcohol in, 4,8 procent (net iets minder dan een gewoon pilsje). En het heet ginger beer. Toch is het géén bier. Omdat het niet gemaakt wordt van graan.

Je komt gemberbier in Nederland ook steeds vaker tegen, maar dan in het frisdrankschap. Alcoholisch gemberbier zie je hier bijna nergens. Maar ook dat non-alcoholische gemberbier is wel degelijk iets anders dan ginger ale, dat we al langer kennen van merken die ook tonic en bitterlemon maken. Ginger ale is vaak echt een soda:...