6 platte oesters, 3 kokkels, 3 venusschelpen, 3 tapijtschelpen, 6 alikruiken, 4 wulken: een plateau fruits de mer heb je niet zomaar. Maar maak het niet te moeilijk!

Wat ik al lang niet meer heb gehad: een plateau fruits de mer. Zo’n enorme toren waar aan alle kanten allerhande pokdalige pantsers, scherpe klauwen en prehistorische wezen met ogen op pootjes over de randen hangen op een maanlandschap van gebroken ijsschotsen. Lekker kraken, slurpen en pellen. Zilt vocht en zacht wit vlees. Een hedonistisch bacchanaal over meerdere verdiepingen, dat toch op een tafeltje past. Liefst met een glas crispy koude, mineralige wijn. En een namiddagzonnetje. Heerlijk.

Verse schelpjes, zo uit de zee, zijn een delicatesse waar weinig aan kan tippen. Het unieke aan schaal- en schelpdieren is dat ze zilt, zoet en hartig tegelijk zijn. Dat zilte komt natuurlijk van de zee. Dat zoete en hartige ook.

Alle dieren in de zee hebben een probleem. De zee is namelijk zout. Als het natuurkundig principe...