De Australische Donna Hay met haar nieuwe kookboek Fresh en light.

De Australische Donna Hay heeft inmiddels meer dan 
vier miljoen boeken verkocht met haar herkenbare, frisse en gestileerde gerechten, tegen een witte achtergrond gefotografeerd. In haar laatste boek draait het, zegt ze, om balans; gezond en lekker eten zonder te diëten.

Meer dan 180 recepten voor ontbijtjes, toetjes, veel salades en snelle hoofdmaaltijden (bijna uitsluitend met kipfilet en biefstuk) zijn het resultaat, met volkorenproducten en tips voor lichtere varianten van dikmakers, zoals een romige, olie- en eiloze mayonaise gemaakt met zijdetofu. Alles ziet er zalig uit, en de gerechten zijn simpel en origineel met veel interessant gebruik van specerijen en verse kruiden. Ook heeft ze de hippe quinoa ontdekt: dat gooit ze zowat overal doorheen.

Twee punten van kritiek: het is geen dieetboek, maar voor de lezers die een paar kilo kwijt willen, had ik het handig gevonden als de voedingswaarde bij de...