Cabaretier

Ik vroeg aan een Marokkaanse jongen: is Bin Laden de Che Guevara van de jeugd van tegenwoordig? Ja, zei hij zonder aarzelen. En dat lijkt me ook terecht. Wij noemden Che Guevara een held terwijl we niet méér wisten dan dat hij een anti-Amerikaanse avonturier was. Bin Laden is ook alleen maar dankzij Bush de vertegenwoordiger van de hele Arabische wereld geworden. Che Guevara, Bin Laden: het zijn Lawrence of Arabia’s. Het Amerikaanse leger en de Navo worden in Irak gegijzeld door hooguit vijfduizend man. Terroristen, of guerrillero’s zoals we ze vroeger noemden. Het is toch waanzin om daar een troepenmacht van tweehonderdduizend man tegenover te zetten? Dat is meer een zaak voor commando’s en geheime diensten. Ga eens op cursus bij de Mossad.

Ik heb vuile handen gemaakt door tweeënhalf jaar geleden naar Irak te reizen, dat was not done. Maar ik heb er kunnen rondkijken en nu kan ik er met meer gezag over spreken. Ja, kennelijk moet je er tóch geweest zijn om...