Ciao fratello!

Dat zoet en zout niet samen zouden gaan, is een vergissing. Dat wist de uitvinder van de tong Picasso al, maar die zoete vis heeft toch een hoop verpest. Net als de kip Hawaï. Kindereten. Niet serieus te nemen. Toch kan het dédain ‘m niet zitten in de combinatie van zoet en zout. Want wat dacht je van foie gras met uiencompote? Daar haalt niemand z’n neus voor op, of het moeten dierenvrienden zijn. Spekpannenkoek met stroop, blauwe kaas met chutney, vijg met parmaham, of lof met peer. Hoewel, dat laatste is eerder bitter met zoet. En bitterzoet is, net als zoetzuur, zo’n veelzeggende mix dat iedereen bijvoorbeeld meteen snapt wat een bitterzoete herinnering is, of een zoetzure glimlach. Maar ‘zoetzout’ of ‘zoutzoet’ betekent niks, en dat is eigenlijk gek. Of ik wel goed geslapen heb? Je hebt gelijk, ik draaf door. Maar gisteren at ik een heerlijke combinatie van zoet en zout: pasta met een saus van verse sardientjes, saffraan, venkel, pijnboompitten en rozijnen....