Ciao fratello,

Nou dacht ik toch dat wij een goede band hadden. Moet ik nota bene van mijn dochter horen dat haar oom op Facebook zit. En daar grappige foto’s plaatst van keukenspullen met brillen.

Waarom weet ik dat niet? Ze liet me een foto zien en ik vond de toewijding die er uit sprak ontroerend. Jet was bij ons dit weekend, omdat ze bezig is met een speciaal soort vastenkuur.

En dan kun je wel wat ouderlijke ondersteuning gebruiken. Drie dagen alleen groene thee en een streng gelimiteerde hoeveelheid vruchtensap. En een soort pepdrank met vitaminen en mineralen. Vandaag was de laatste dag. ‘Morgen mag ik een appel!’ verzuchtte ze daarnet. ‘Ik kan me niets lekkerders voorstellen. En ’s avonds spinazie met honderd gram kabeljauw!’

Het deed mij denken aan een vriend die ooit een keer bij ons zijn vastenperiode afsloot met een bruine boterham met kaas. Ik zal nooit vergeten hoe hij daarvan genoot. Gelukzalig kauwde hij hapje voor hapje. Hoewel ik zelf nooit de aanvechting heb...