Ciao fratello,

Ik ken iemand die het een toppunt van luxe vindt om bij een zuurkoolmaaltijd vier soorten mosterd op tafel te zetten. Nu heb je al gauw verschillende soorten mosterd in huis omdat je er lang mee doet en ze ook vaak vergeet, maar ik snap het idee wel. Het geeft een rijk gevoel om te kunnen kiezen: gekookte worst met de wat zoete, zachte Savora, kaas juist weer met een grove mosterd, een honingmosterd in de vinaigrette en van die hele hete Engelse in de aardappelsalade. En als je mayonaise maakt, dan liever met citroen/knoflookmosterd. Ik ging eens na wat ik op dit moment aan mosterd bij een zuurkoolmaaltijd zou kunnen serveren en ik kwam tot maar liefst zes potjes. Een stevige Maille met hele zaadjes, een met dragon (die is sowieso altijd lekker), een luxe versie met honing en balsamico, en de standaard ‘fines herbes’. Verder heb ik een potje in huis met heidebloesemmosterd van Tante Chrisje uit Almen, en een Achterhoekse mosterd op basis van zwarte bessen. Kennen...