Ciao fratello,

In de ban van een mogelijke Elfstedentocht heb ik dit weekend erwtensoep gemaakt. Maar wel met een Italiaanse slag. Terwijl de erwten gaar kookten, bakte ik stukjes pancetta in olijfolie uit en smoorde daarin blokjes wortel, selderijknol en dun gesneden prei. Toen de soep klaar was, heb ik deze mix erdoorheen geroerd. Ook lekker erbij vond ik stukjes brood, even aangebakken in olijfolie met wat knoflook. Een soort Italiaanse soldaatjes. Voor de rookworst in de soep had ik geen alternatief gezocht. Te lekker. Wel heb ik nog even nagedacht over een vervangend stuk vlees voor de hamschijf, hoewel oma dat de enige echte basis voor erwtensoep vond. Als ik wel eens hamschijven voor haar moest kopen, durfde ik er bij de slager nauwelijks om te vragen, uit vrees heel hard uitgelachen te worden. Inmiddels weet ik dat de hamschijf serieus onmisbaar is, omdat er zowel vlees als bot als zwoerd aan zit. En dat laatste geeft de soep een mooie, geleiachtige binding. Maar ik denk...