Ciao fratello,

Maar liefst twee keer afgelopen week kreeg ik dezelfde mail, waarin werd gevraagd om mee te doen aan een soort kettingbrief. Er werd geen geld in het vooruitzicht gesteld, maar een vracht aan recepten. Ik hoefde alleen maar aan één persoon een recept te sturen, en de tekst van de brief die ik had gekregen te kopiëren en door te sturen aan twintig mensen. Misschien had ik nog overwogen mee te doen als de brief niet nogal dwingend was geëindigd: ‘Laat iets weten als je dit niet binnen vijf dagen kan doen. Zo blijft het eerlijk en leuk voor iedereen.’

Ineens voelde ik me weer de tienjarige die een kettingbrief had gekregen en niet had doorgestuurd. Hel en verdoemenis hingen boven mijn hoofd, maar ik had het niet voor elkaar gekregen om de brief aan tien andere kinderen door te sturen. Ik voelde me lange tijd een verrader. Zo makkelijk is het dus om iemand met een schuldgevoel op te zadelen. Ik besloot om nooit meer mee te doen aan dit soort grappen. Mijn aversie is...