Carissima sorella mia,

Toen we eens vanuit Gargano langs de kust richting Bari reden, kwamen we door een droomlandschap: rechts spierwitte heuvels, links de azuurblauwe zee met in plaats van een strand, een witte woestijn verdeeld in rechthoekige vlakken waarin roze flamingo’s en zilverreigers pootje stonden te baaien. Het duurde even voor we begrepen dat we dwars door het zout reden. Dat wordt daar uit het zeewater gehaald en ligt er te drogen in de zon. Dit zoutwinningveld is het grootste van Europa. Er wordt zo’n 600 miljoen kilo zout per jaar gewonnen. Het proces is simpel en al eeuwenoud: een groot stuk ondiepe zee wordt rondom afgebakend met een dammetje. Het water in dat bassin verdampt en er blijft natriumchloride achter, oftewel keukenzout. Normaal gesproken wordt dit nog geraffineerd, maar wij kopen liefst sale integrale: niet-geraffineerd zeezout. Daar zitten, naast jodium, nog andere elementen in die het lichaam nodig heeft zoals koper, brons en zink. Zout was tijdens...