Ciao fratello,

Het is een daverend fruitjaar. Buurvrouw Eefje vroeg gisteren of ik nog appels wilde, maar ik had net van Henk een hele mand gekregen. ‘Maar mocht jij nog peren willen…,’ bood ik aan. Ze keek bedenkelijk. Het is nog een hele kunst om beleefd andermans oogst af te slaan. Appels schijn je te kunnen bewaren tot aan de Kerst, maar vorig jaar hadden de muizen al binnen een week mijn voorraad in de schuur ontdekt. Dit jaar ga ik het in de kelder proberen.

In Itali├ź is het nu denk ik vijgentijd. Ik zag ze hier in de winkel liggen, dus haalde ik maar weer eens het recept van stal waarmee ik al jaren eer inleg: Jamie Olivers sexy salad.

Vijgen overdwars insnijden, zodat je ze open kunt klappen. Een mozzarella in kleine stukjes erbij, reepjes parmaham erdoorheen slingeren en het geheel overgieten met een vinaigrette van olijfolie, citroen en honing. Succes verzekerd, maar ik moet toch in elk geval mezelf blijven verrassen, vind je niet? Wat doe jij met een...