Ciao fratello,

Al op de kleuterschool leerden wij dat het mooiste cadeau voor moeder was: ‘iets zelfgemaakts’. Toevallig vindt onze eigen moeder dat ook, zoals je weet, dus zijn wij opgevoed met het idee dat je een ander het meest pleziert met werk van eigen hand: een lied, een tekening of een taart. Ik ben er geen meester in geworden. Maar ik ontvang wel graag producten van eigen makelij. Vanochtend nog smeerde ik jam ‘Zwarte bes, 2011, Amstelveen’ op mijn beschuit. En die smaakt niet alleen lekker, ik zie meteen de maakster voor me: jonge moeder van twee kinderen, vrouw met een eigen zaak, heeft kans gezien om ergens tussen de bedrijven door bessen te plukken, te koken en potjes te vullen. Ook kreeg ik laatst zo’n zelfgemaakt product van een toegewijde grootvader, druk met de opvang van zijn kleinkinderen. Had toch nog tijd voor het maken van potjes pesto, met basilicum van eigen balkon. Ach, jij kent dit als geen ander. Ik denk even aan die ingelegde tonijn, jouw geconserveerde...