(Salade van spruitjes en lof)

Ciao fratello,

Niets Hollandser dan een spruitje. Daarom hangt de spreekwoordelijke spruitjeslucht vooral in Nederlandse huishoudens, dacht ik altijd. Kom ik in het dikke kookboek van Johannes van Dam een nota bene Noord-Italiaans recept tegen voor salade van spruitjes en witlof. Laat deze combinatie even rustig tot je doordringen. Bizar, toch? Ik heb het meteen gemaakt en ik vond het een sensatie. Beetgare, nog lauwe spruitjes in een vinaigrette met rauwe witlof. Een combinatie van bitter en zoet, warm en koud, zacht en knapperig. Overigens las ik in hetzelfde kookboek dat ook pasta met spruitjes heerlijk smaakt. Ik vind het allemaal goed nieuws, want ik ben dol op spruitjes. Vooral nu het ‘s nachts al een beetje vriest, krijg ik er enorme zin in. Spruitjes worden een tikje zoeter wanneer het gevroren heeft. Ach, zolang je ze maar niet langer dan acht minuten kookt, zijn ze eigenlijk altijd lekker. In de biosupermarkt kon ik van de week een complete...