Ciao fratello,

Ik sprak laatst iemand voor wie het hoogtepunt van Kerstmis vroeger bestond uit de maaltijd die thuis wachtte, wanneer ze met de familie terugkwamen van de nachtmis. Dan vonden ze het donkere huis verlicht met kaarsen en een tafel vol lekkere broodjes, soep en salades. En ze dronken dan natuurlijk glühwein, want met Kerst was het altijd koud. Wij ongelovigen hebben toch echt wat gemist. Zelfs een boom kwam er bij ons thuis niet in. En weet je nog die keer dat we op Eerste Kerstdag lof met ham en kaas aten? Dat was geloof ik in het kader van een actie voor hongerende kinderen in Afrika. Maar hoe dan ook deden we nooit aan uitgebreid eten met Kerst. Juist niet. Ik moet daar elk jaar aan terugdenken als ik met drie verschillende boodschappenlijstjes in allerlei veel te drukke speciaalzaken sta te wachten. Dit komt ergens vandaan, weet ik dan weer. Voor mij kan de boom niet groot genoeg, en mijn collectie kerst-cd’s overtreft die van de Virgin Megastore. Toch wilde ik...