Karin van Munster, culinair journalist, en haar broer Frans, olijfboer in Puglia, Zuid-Italië, mailen over eten

Ciao fratello!

Gisteren kreeg ik telefoon van de buren verderop. Of ik alsjeblieft wat goudreinetten wilde komen halen. Hoezo alsjeblieft? Dolgraag! Even later stond ik in hun schuur en begreep waarom het verzoek had geklonken als een noodkreet. Waar ik ook keek, zag ik appels. Zakken, emmers, kartonnen dozen vol. Oogst kan ook beklemmen. ‘Als je ze koel en droog en naast elkaar weglegt, kun je ze wel tot kerst goed houden hoor,’ zei de buurvrouw bemoedigend. Ik vulde twee tassen en verheugde me op appelmoes die avond. Toen ik wegging, vroeg ze of ik wist wat je met tamme kastanjes kunt doen. Ze wees op een kinderbadje vol. Nee, ik wist niks met kastanjes, behalve poffen op een houtvuurtje.

Inmiddels heb ik bedacht dat ik ooit een gâteau au marron probeerde te maken. Je moest gekookte, maar nog steeds taaie kastanjes door een roerzeef draaien en vermengen met melk. Er...