Ciao fratello!

Weet je nog dat onze vriend Maarten, van café De Pels, elk jaar in november op het schoolbord in zijn zaak schreef: ‘Ici, le beaujolais primeur n’est pas arrivé!’ Uit woede over de opwinding rond het verschijnen van die eerste Franse oogst. Flauwekul vond-ie dat. Interessant doen. Ik denk dat hij de wijn ook nog eens gewoon niet lekker vond. Dat laatste ben ik niet met hem eens. Ik vind een koele, lichte, rode wijn altijd lekker, en dat is toch precies wat zo’n eerste beaujolais is? De lekkerste wijn die ik ken – en nu stopt vrees ik elk gesprek met wijnkenners – is de koele rode wijn die ze in Café de Flore in Parijs schenken. Besjes! Ik kan die smaak op elk gewenst moment oproepen. Ik heb wel eens in Nederland gezocht of ik zo’n soort wijn kon vinden, maar dat was moeilijk. Misschien moet je ook nooit – om de magie te behouden – plaats en smaak uit elkaar halen. Maar nu komt het. Ik koop niets vermoedend een novello, de Italiaanse versie van de primeur, bij de...