Ciao Fratello!

Ben je druk met de olijvenpluk? November is toch de maand waarin jij als olijfboer je slag moet slaan? Ik hoop dat je een beetje mooi weer hebt. Je reserveert toch wel weer een paar liter voor mij, hè? Toevallig heb ik vorige week het laatste restje uit je laatste blik gebruikt. Als je nu aan het plukken bent, wanneer zit de eerste olie dan in het vat?

Deze zomer kwam ik een bizarre combinatie tegen in het kooktijdschrift van Jamie Oliver: goudgele extra vergine, geschonken over een bolletje vanille-ijs, en licht besprenkeld met zout! Het leek me aanvankelijk heel smerig. Tot ik vorige week in een exclusief restaurant in Amsterdam het lekkerste ijs ooit at. Je raadt het vast al, het was ijs van olijfolie. Heel zacht, geurig, zoet en toch een duidelijke olijvensmaak.

De kok vertelde me dat het nog best ingewikkeld was om uit te vinden hoe je van olie ijs kunt maken, omdat het zo’n andere structuur heeft dan de ‘gewone’ ingrediënten waarmee je ijs maakt. Je moet de...