Fidan Ekiz is meeverzekerd bij Diyanet, de Turkse uitvaartorganisatie die de begrafenis ín Turkije regelt. Maar is het wel zo logisch dat zij daar in een familiegraf begraven wordt? Het levert een serieus dilemma op.

Mijn moeder werd gebeld om met spoed naar Turkije te komen. Haar jongste broertje was overleden. Het was de vraag of ze er op tijd zou zijn. De islam schrijft immers voor dat de teraardebestelling binnen 24 uur moet gebeuren. Een dode moet volgens de islamitische rituelen worden gewassen en zo snel mogelijk op een moslimbegraafplaats worden begraven.

Toen mijn moeder, gedrogeerd met kalmeringspillen, in het vliegtuig stapte, was ik onderweg van Istanbul, waar ik destijds werkte, naar Samsun, de geboorteplaats van mijn ouders, in een poging de begrafenis bij te wonen.
Ook ik dreigde niet op tijd te komen. Hemel en aarde bewoog ik om mijn familieleden ervan te overtuigen nog een dag te wachten. Tevergeefs.

Huilend en half schreeuwend om boven het lawaai van de...