Tijd van leven

Heeft u een vaste dagindeling?

‘Als ik boeken schrijf, werk ik het liefst ’s ochtends. Maar bij het vertalen van Bob Dylan ging het werk altijd maar door. Elk moment van de dag dat ik niet bewust met iets anders bezig was, keerde er een zinnetje terug in mijn hoofd om mee te puzzelen. Dat ging dag en nacht door – helaas. Muziek componeren doe ik het liefst midden in de nacht, dat is meer een intuïtief proces dan met woorden bezig zijn. Van muziek begrijp ik minder, want waarom vind je bepaalde tonen of overgangen mooi? Bij vertalen ben ik meer geconcentreerd op kennis en woordenboeken – het is bijna wetenschap -, iets wat bij muziek geen rol speelt. Bij mij althans niet.’

Waar heeft u te weinig tijd voor?

‘Ik heb nergens te weinig tijd voor. Vroeger dacht ik dat wel, hoor, maar nu vind ik het belangrijk om aan alles tijd te besteden. Dus als er iemand op bezoek komt, wil ik me niet hoeven afvragen hoeveel tijd ik nog heb. Voor een optreden neem ik altijd een uur, of...