Mijn Vrij Nederland

Is Nederland vrij?

‘Onlangs was ik in Sarajevo, dat ruim drie jaar onder vuur heeft gelegen. De verhalen die ik daar tijdens mijn verblijf heb gehoord, zijn schrijnend. Er was geen water, voedsel, elektriciteit en verwarming. Geen bewegingsvrijheid. Dat is onvrijheid, Nederland is vrij. Overigens vind ik het vreemd dat het Westen dat toen heeft laten gebeuren, dat er niet is gezegd: we moeten ingrijpen. Soms denk ik dat we te laf zijn om te strijden. Terug in Nederland besefte ik: vrijheid is een belangrijk goed waar we te licht over denken.’

Wanneer bent u onvrij?

‘Als ik uitga, let ik goed op dat ik niet te dronken word, dat mensen geen foto’s of filmpjes van me maken. Dan voel ik me niet vrij. Maar eigenlijk is het geen beknotting van mijn vrijheid, want ik heb dit beroep zelf gekozen. Geen enkel voorbeeld van een gevoel van onvrijheid dat ik heb ervaren dekt waarschijnlijk de lading, want we zijn hier in Nederland vrij. Een keer, toen we een programma in...