VN maart 2017 | Zorg

‘Er is heel veel handel in hoop’

Thijs Broer& Mischa Cohen
Fotografie: Alek
In februari ontmoetten minister van Volksgezondheid Edith Schippers en Denker des Vaderlands Marli Huijer elkaar. Een lastig gesprek over de macht van farmaceuten, veeleisende patiënten en de waarde van een mensenleven. ‘Zijn we het toch érgens over eens!’

Terwijl aan de tafel ernaast een gezelschap bejaarde nordic walkers een vrolijk lied aanheft, hebben de filosoof en de minister het in het Grand Café van het Baarnse kasteel Groeneveld over de gezondheid van Nederland: de stijgende kosten in de zorg en de dilemma’s die daarmee samenhangen. Wat is een mensenleven waard? Filosoof Marli Huijer, ooit een betrokken huisarts die schone spuiten verstrekte aan heroïneverslaafden, was de afgelopen twee jaar Denker des Vaderlands. Edith Schippers, vanaf 2010 minister van Volksgezondheid, bouwt verder aan het zorgstelsel dat haar voorganger Hans Hoogervorst invoerde. Ze slaagde erin de zorgkosten onder controle te krijgen, terwijl Nederland nog steeds in de top staat van...

Vernieuwend, verdiepend, vooruitstrevend: dat is Vrij Nederland. Maar goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden.
Word abonnee vanaf € 6,99 Sluit je aan
X
Het zijn tijden voor Vrij Nederland
Het zijn tijden voor VN
Je hebt deze maand drie artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Je hebt deze maand 3 artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Het platform voor progressief Nederland
Voor cultuurliefhebbers en kritische volgers van de actualiteit
Onafhankelijke journalistiek: van maandblad tot video, van podcast tot blog
Met diepgravende interviews, prikkelende columns en onthullende reportages
En: jaarlijks vier thema-specials