Misdaad

Endstra, de finale. Eindelijk! Toch?

Harry Lensink
Nederland, Amsterdam, 17-05-2004 De technische recherche voor het pand van Endstra. Foto: Marco Okhuizen/HH

Deze week staan drie verdachten terecht voor de moord op Willem Endstra. Zij waren op de plaats delict, maar wie gaf hen opdracht?

De finish lijkt in zicht. Voor verdachten, voor nabestaanden, voor betrokken politiemensen. Vandaag staan de Alkmaarse neven Ali N. en Özgur C. voor de rechter, ruim 11 jaar na de moord op vastgoedhandelaar Willem Endstra (17 mei 2004). De zaak van de derde verdachte Ziya ‘Pasja’ G. wordt ‘bij verstek’ behandeld; hij houdt zich schuil in Turkije, waar Nederland geen uitleveringsverdrag mee heeft. Eerder viel hun vermeende handlanger en de vermoedelijke schutter al af. In 2012 overleed de Rus Namik Abbasov in zijn Nederlandse cel aan een hersenbloeding.

Van de andere drie weten we binnenkort of ze de liquidatie op hun geweten hebben of vrijuit gaan. De Amsterdamse rechters hebben de datum van het vonnis vast al in hun agenda aangekruist. Dat kunnen ze echter maar beter met potlood hebben gedaan, want voor je het weet loopt het weer helemaal...

Vernieuwend, verdiepend, vooruitstrevend: dat is Vrij Nederland. Maar goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden.
Word abonnee vanaf € 6,99 Sluit je aan
X
Het zijn tijden voor Vrij Nederland
Het zijn tijden voor VN
Je hebt deze maand drie artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Je hebt deze maand 3 artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Het platform voor progressief Nederland
Voor cultuurliefhebbers en kritische volgers van de actualiteit
Onafhankelijke journalistiek: van maandblad tot video, van podcast tot blog
Met diepgravende interviews, prikkelende columns en onthullende reportages
En: jaarlijks vier thema-specials