Kookboekenkoningin Jonah Freud, als winkelier en recensent opvolger van 
Johannes van Dam, over de kookhype en die eigenaardige liefde voor kookboeken. 
‘Johannes hield de boeken liever zelf.’

‘Veel mensen vinden plaatjes belangrijk. Ik niet.’ Jonah Freud bladert door Zoetwatervis, het nieuwe kookboek van Hanneke Videler. ‘Lege bladspiegel. Mooi lettertype. Helder opgemaakt. Dan ga je de recepten lezen, en dan gaat het mis.’

Ze leest het recept voor mayonaise voor. De ingrediënten: 1 eidooier; 1 flinke theelepel mosterd; olie; peper en zout naar behoefte. Dan de receptuur: Doe de eidooier in een jampotje, daarop de mosterd. Zet er de mixer op, giet er langzaamaan olie bij. Het gaat ‘vanzelf’ binden. ‘Maar hoeveel olie dan? En wanneer is dat dan goed gebonden? Dat staat er niet. Daar loop je in het gros van de boeken tegen aan.’

We hebben De Kookboekhandel aan het einde van de Haarlemmerdijk in Amsterdam zojuist in ‘de gebruikelijke vrijdagmiddagchaos’...