Interview Bettye Lavette, souldiva

Het is een stralende middag in West Orange, New Jersey, maar in het huis van Bettye Lavette blijven de gordijnen op een kier. Gekleed in een zwart, pyjama-achtig slobberpak zit ze in yogahouding in een luie stoel – een glas witte wijn en een flinke stronk marihuana binnen handbereik. Het zijn haar favoriete dagen, tussen twee shows in, waarop je haar nog niet naar buiten krijgt ‘als Jezus om de hoek over het water loopt’ – omdat ze zich binnen zo ‘goddamn comfortable’ voelt.

Hoewel; de fraaie muziek die door de huiskamer schalt – van de zangeres hoeft het niet. ‘Ik luister niet graag naar muziek,’ zegt ze. ‘Het is geen fun thing voor mij. Ik bén muziek, muziek heeft me geconsumeerd. Een plaatje luisteren, is als spelen met jezelf. Als muziek en ik in dezelfde kamer zijn, dan is daar een reden voor. Of ik moet een liedje instuderen, óf hij is aan de beurt.’

‘Hij’ is Lavettes echtgenoot, Kevin. Een blanke middelbare man...