22-11-2008
Foto en tekst Ilse Frech

Fotografe Ilse Frech trok twee jaar lang regelmatig op met de ex-verslaafde en met hiv besmette Russische Nika en haar vrienden. Resultaat: Russia Love, een intiem portret van een veerkrachtige groep jongeren. In Vrij Nederland deze week een fotodocument, hieronder hoort u een opname van Nika en haar vrienden die Russische liedjes zingen op een zomerdag in Moskou.

Ik ontmoette Nika in maart 2005, via iemand van een organisatie voor hiv-pati├źnten in Moskou. Het klikte meteen. Nika, toen vijfentwintig, was bijdehand, om niet te zeggen grof gebekt, en had wel zin in een avontuur. Dat begon een paar maanden nadat ik haar voor het eerst had gesproken. Het hotel waar ik overnachtte, maakte me claustrofobisch, en Nika bood me aan bij haar te slapen. We sliepen in hetzelfde bed, behalve wanneer er een vriendje van haar langskwam. Dat gaf niet, want dan kon ik dat mooi fotograferen de volgende ochtend. Zo ging dat twee jaar lang. Wat me in haar...