Saxofonist Sonny Rollins (83), laatste icoon van de bebopgeneratie, zal door ziekte nooit meer optreden. Hij werkte mee aan een documentaire over hem, maar kreeg spijt. ‘Je wilt een mooie film maken, hè, over hoe je Sonny Rollins de dood in hebt gejaagd.’

Hans Hylkema: ‘Jaren geleden had ik bij Het uur van de wolf voorgesteld om een portret van Sonny Rollins te maken. Ik dacht dat zoiets met een mailtje naar het impresariaat van Ted Kurland te regelen was, maar zelfs Spike Lee, Martin Scorsese en Clint Eastwood zagen geen kans om Rollins enthousiast te maken voor hun filmplannen.

Toen, drie jaar geleden, werd ik gebeld door Oscar van der Kroon, eindredacteur van Het uur van de wolf. Hij vertelde over een jonge, enthousiaste filmmaker, Olaf van Paassen, die al vanaf 2006 probeerde om Sonny Rollins over de streep te trekken. Nu dit leek te lukken, wilde Oscar mij bij dat project betrekken. Ik begreep dat wel. Olaf werd gedreven door blinde bewondering voor Rollins, ik ben...