Keerpunten, de wereld in 2018

De grote vraag: wat is je laatste boodschap als de aarde vergaat?

Redactie Vrij Nederland
Jane Goodall. Foto: Stuart Clarke/NYT.
We vroegen Jane Goodall, Richard Dawkins, James Dyson, Kyung-Sook Shin, Mohsin Hamid, Oscar Murillo en Daniel Humm naar hun gevoelens voor de mensheid als het eind nabij is.

Keerpunten, de wereld in 2018: Ieder jaar vraagt The New York Times een keur aan denkers, schrijvers, wetenschappers en wereldleiders wat de keerpunten zijn van deze tijd en waar we met de wereld naartoe gaan. Vrij Nederland selecteerde de beste bijdragen.

Mohsin Hamid

Mohsin Hamid is een Brits-Pakistaanse romanschrijver. Zijn laatste boek heet Exit West. 

Mohsin Hamid. Foto: Jillian Edelstein/Camera Press/NYT

‘Entiteiten in het heelal, wees gegroet door de mensen van planeet Aarde.

De wereld die wij kennen komt ten einde. De mens is een biologische levensvorm. Ons individuele bestaan wordt gekenmerkt door vergankelijkheid. We leven, en dan sterven we. Dat we niet volledig overweldigd raken in het besef van deze netelige positie is onze grootste prestatie. We weten dat we doodgaan, en toch...

Vernieuwend, verdiepend, vooruitstrevend: dat is Vrij Nederland. Maar goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden.
Word abonnee vanaf € 6,99 Sluit je aan
X
Het zijn tijden voor Vrij Nederland
Het zijn tijden voor VN
Je hebt deze maand drie artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Je hebt deze maand 3 artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Het platform voor progressief Nederland
Voor cultuurliefhebbers en kritische volgers van de actualiteit
Onafhankelijke journalistiek: van maandblad tot video, van podcast tot blog
Met diepgravende interviews, prikkelende columns en onthullende reportages
En: jaarlijks vier thema-specials