Sport

Dat hij is doorgebroken bij een club als Arsenal lijkt bizar. Arsenal wordt beschouwd als de club van de buitenlanders, en wel zodanig dat de eer van die club al menig keer werd verdedigd zonder één Engelsman in de gelederen. Aanvankelijk werd daar over geschamperd – ‘huurlingenleger’ – maar aangezien de vele buitenlanders voor raffinement zorgden, maakte de scepsis al snel plaats voor applaus. De Franse coach van Arsenal, de ongenaakbare Arsène Wenger, haalde het ene na het andere Franse talent naar Londen en de fans vonden het prachtig.

Maar nu vindt de omkering aller waarden plaats. Het meest verfijnde, verrassende en inspirerende Engelse talent is dit seizoen opgestaan bij Arsenal, de club die Engelsen bijna leek te discrimineren. De drager van deze paradox: Jack Wilshere. Vorig jaar augustus zag ik hem voor het eerst en ik dacht dat ik gek werd. Dat wil zeggen, ik vond hem meteen boeiend om naar te kijken, maar het duizelingwekkende kwam toen ik navraag deed naar zijn...