Een elektronisch oogje op de kinderen

Marjolein van Trigt
Steeds meer ouders houden het welbevinden van hun kinderen elektronisch in de gaten. Ook als dat ten koste gaat van hun privacy.

‘Een kind dat vandaag wordt geboren, groeit op zonder privacy, terwijl privacy bepaalt wie je bent en wie je wilt zijn.’ Aan het woord is Edward Snowden in zijn alternatieve kerstspeech voor de Britse televisiezender Channel 4. Het kindje Jezus mag dan in een stal zijn geboren, hij hoefde in elk geval niet te vrezen dat zijn ouders zijn kribbe op Facebook zetten.

Snowden doelde op de spionagepraktijken van de NSA, maar hij had ook kunnen verwijzen naar de groeiende hoeveelheid producten waarmee ouders, gastouders en crèches de gezondheid en veiligheid van kinderen kunnen monitoren. Een camera in de babykamer is de gewoonste zaak van de wereld geworden. De nieuwste generatie babyfoons beschikt daarnaast over nachtvisie, bewegingssensoren en sensoren die de luchtvochtigheid en de kamertemperatuur in de gaten houden.

Het wachten is op de volgende...

Word abonnee vanaf € 4,99 Sluit je aan
X
Het zijn tijden voor Vrij Nederland
Het zijn tijden voor
Vrij Nederland
Goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden van VN.
Het platform voor progressief Nederland
Voor cultuurliefhebbers en kritische volgers van de actualiteit
Onafhankelijke journalistiek: van maandblad tot video, van podcast tot blog
En: jaarlijks vier thema-specials

Advertentie

Advertentie