Yuki Kho wilde graag weten hoe het is om voor een algoritme te werken. Daarom stapte ze op de fiets voor Foodora. Zo’n algoritme bleek nog veel saaier dan een baas van vlees en bloed, en alom aanwezig bovendien.

‘This is Foodora, your shifts starts now.’ Het is zondagavond, ik lig in joggingbroek op de bank als ik mijn telefoon opneem. Dit is mijn eerste dag als koerier bij Foodora. ‘Please connect through the app,’ herhaalt de robotstem in mijn oor. Voor ik iets terug kan zeggen, is de verbinding al verbroken.

Ik heb net mijn allereerste shift gemist.

Een mens als baas

De afgelopen jaren heb ik veel bazen gehad. Een supermarktmanager toen ik nog scholier was, een kok toen ik...

Je hebt deze maand drie artikelen gratis kunnen lezen. Verder lezen? Sluit je nu aan.
Je hebt deze maand drie artikelen gratis kunnen lezen. Verder lezen? Sluit je nu aan.
Vrij Nederland publiceert elke dag één artikel dat er echt toe doet.
Vrij Nederland publiceert elke dag één artikel dat er echt toe doet.
Lees minder. Blijf vrij van geest.
Eén verhaal per dag dat je verrijkt en tot verder nadenken stemt
Van longread tot video, van podcast tot column
Over macht, cultuur en toekomst
Naar je toegestuurd via e-mail of WhatsApp