Yuki Kho wilde graag weten hoe het is om voor een algoritme te werken. Daarom stapte ze op de fiets voor Foodora. Zo’n algoritme bleek nog veel saaier dan een baas van vlees en bloed, en alom aanwezig bovendien.

‘This is Foodora, your shifts starts now.’ Het is zondagavond, ik lig in joggingbroek op de bank als ik mijn telefoon opneem. Dit is mijn eerste dag als koerier bij Foodora. ‘Please connect through the app,’ herhaalt de robotstem in mijn oor. Voor ik iets terug kan zeggen, is de verbinding al verbroken.

Ik heb net mijn allereerste shift gemist.

Een mens als baas

De afgelopen jaren heb ik veel bazen gehad. Een supermarktmanager toen ik nog scholier was, een kok toen ik een tijdje in een hotel-restaurant werkte, en de chef van mijn team toen ik voor de Hartstichting collecteerde. Altijd waren het mensen. Maar met de opmars van bedrijven zoals Uber is een mens als baas niet meer zo vanzelfsprekend. Bij UPS, Uber, Amazone, Deliveroo én Foodora bepalen algoritmen wat...