Vrij Nederland juli 2017

Een dag uit het leven van een Foodora koerier

Yuki Kho
Yuki Kho wilde graag weten hoe het is om voor een algoritme te werken. Daarom stapte ze op de fiets voor Foodora. Zo’n algoritme bleek nog veel saaier dan een baas van vlees en bloed, en alom aanwezig bovendien.

‘This is Foodora, your shifts starts now.’ Het is zondagavond, ik lig in joggingbroek op de bank als ik mijn telefoon opneem. Dit is mijn eerste dag als koerier bij Foodora. ‘Please connect through the app,’ herhaalt de robotstem in mijn oor. Voor ik iets terug kan zeggen, is de verbinding al verbroken.

Ik heb net mijn allereerste shift gemist.

Een mens als baas

De afgelopen jaren heb ik veel bazen gehad. Een supermarktmanager toen ik nog scholier was, een kok toen ik een tijdje in een hotel-restaurant werkte, en de chef van mijn team toen ik voor de Hartstichting collecteerde. Altijd waren het mensen. Maar met de opmars van bedrijven zoals Uber is een mens als baas niet meer zo vanzelfsprekend. Bij UPS, Uber, Amazone, Deliveroo én Foodora bepalen algoritmen wat...

Vernieuwend, verdiepend, vooruitstrevend: dat is Vrij Nederland. Maar goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden.
Word abonnee vanaf € 4,99 Sluit je aan
X
Het zijn tijden voor Vrij Nederland
Het zijn tijden voor VN
Goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Het platform voor progressief Nederland
Voor cultuurliefhebbers en kritische volgers van de actualiteit
Onafhankelijke journalistiek: van maandblad tot video, van podcast tot blog
Met diepgravende interviews, prikkelende columns en onthullende reportages
En: jaarlijks vier thema-specials

Advertentie

Advertentie