Het idee

Je zou hem de Samuel Sarphati van de eenentwintigste eeuw kunnen noemen, naar de onvermoeibare Joodse armendokter die in de negentiende eeuw de oorzaken van cholera zocht in de omstandigheden waarin mensen leefden. Maar voor zo’n vergelijking is Jaap Seidell, een van invloedrijkste voedselwetenschappers van dit moment, veel te bescheiden. ‘Ik heb ervaren dat ik persoonlijke aandacht onnodig vind en dat die afleidt van waar het voor mij om draait,’ antwoordde hij na het eerste verzoek om een interview. Dat was hij alleen bereid te geven als het zou gaan over zijn onderzoeksthema: een gezonde samenleving.

Engelengeduld

We ontmoeten de hoogleraar voedsel en gezondheid in zijn volgestouwde werkkamer aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Ontspannen en gebruind, net terug van een gecombineerde werk-vakantiereis naar Canada.
Seidell is invloedrijk binnen en buiten de academische wereld. In januari 2013 is hij benoemd tot universiteitshoogleraar, een positie die is...