Keerpunten, de wereld in 2018

Op drie planeten is leven mogelijk, maar zouden we dat buitenaards leven ooit kunnen ontmoeten?

Bill Nye
Bill Nye. Foto: Daniel Zuchnik/Wireimage/Getty Images
Er zijn drie planeten ontdekt waar leven mogelijk zou kunnen zijn. Leuk nieuws, maar: als we dat buitenaards leven ontdekken, bestaan we dan nog lang genoeg voor een ontmoeting?

Keerpunten, de wereld in 2018: Ieder jaar vraagt The New York Times een keur aan denkers, schrijvers, wetenschappers en wereldleiders wat de keerpunten zijn van deze tijd en waar we met de wereld naartoe gaan. Vrij Nederland selecteerde de beste bijdragen.

Hoe langer we naar het heelal turen, hoe sterker het vermoeden dat er misschien wel iemand terugkijkt. Begin 2017 werd die mogelijkheid nog intrigerender toen een internationaal team astronomen tenminste drie planeten ontdekte waar leven mogelijk zou kunnen zijn in het nabijgelegen Trappist-1 sterrenstelsel.

De ontdekking van leven op een andere planeet zou de onze op zijn kop zetten. We zouden ons bestaan als levende wezens in het heelal met andere ogen bekijken. Het zou ook een gevoel van nederigheid oproepen, zoals altijd lijkt te gebeuren...

Vernieuwend, verdiepend, vooruitstrevend: dat is Vrij Nederland. Maar goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden.
Word abonnee vanaf € 6,99 Sluit je aan
X
Het zijn tijden voor Vrij Nederland
Het zijn tijden voor VN
Je hebt deze maand drie artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Je hebt deze maand 3 artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Het platform voor progressief Nederland
Voor cultuurliefhebbers en kritische volgers van de actualiteit
Onafhankelijke journalistiek: van maandblad tot video, van podcast tot blog
Met diepgravende interviews, prikkelende columns en onthullende reportages
En: jaarlijks vier thema-specials