Met een zorgvuldig geprepareerde verklaring probeerde beoogd minister van Asiel en Migratie Marjolein Faber van de week tijdens haar hoorzitting in het parlement de oplaaiende kritiek op haar gebruik van het woord ‘omvolking’ te smoren. ‘Feit is dat de demografie van Nederland verandert,’ sprak ze. ‘Kijk maar eens naar de grote steden. Het is zeer legitiem om je daar grote zorgen over te maken. En dat doe ik dan ook. Maar ik realiseer me dat de woorden ‘omvolking’ en ‘omvolkingstheorie’, een bewust, planmatig beleid om de bevolking om te vormen of te vervangen, onjuist en ongewenst is en bovendien een verschrikkelijke connotatie naar het verleden en het nazisme met zich meebrengt. Ik heb geen enkele moeite daar volledig afstand van te nemen. En dat doe ik dan ook.’

Prompt werd ze door PVV-leider Geert Wilders gecomplimenteerd via X: ‘Kandidaat-minister Faber spreekt glasheldere woorden. Ze heeft net als de PVV helemaal niets met complottheorieën als...