17-11-2001
Ab van Ieperen

Dora van der Groen kreeg onderscheidingen voor haar toneelwerk – als regisseur en docent aan het Antwerps Conservatorium – en voor haar spel als geestelijk gehandicapte Pauline in Pauline en Paulette. Gesprek met een grand old lady. ‘Jarenlang heb ik oceanen bij elkaar gehuild. Sinds een jaar is dat over, daar moet je bijna een eeuw voor geleefd hebben.’

Het eerste dat opviel in het scenario van Pauline en Paulette was dat ik mocht blijven leven. Ik ben nu vierenzeventig en in mijn rollen ga ik geregeld dood. Dat is alleen een kwestie van op welke manier: hoe kun je voor de zoveelste keer nog verrassend dood gaan? Ha!’

U wilde de geestelijk gehandicapte Denise die model stond voor Pauline eigenlijk niet ontmoeten.

‘We zijn met Denise naar Brussel gegaan om het bloementapijt te bekijken zoals dat in de film voorkomt, dat om de twee jaar wordt neergelegd op de Grote Markt, en daarna met haar gaan eten. Ik heb toen wat dingen opgeschreven van haar...