Digitale verslavingen

een vijfdelige onderzoeksserie
Shape Created with Sketch.

Met de digitalisering zijn we wat verslaving betreft in het domein van de oneindige mogelijkheden terechtgekomen. YouTube, Netflix, Candy Crush – voor elke vorm van digitaal vermaak geldt dat het een portaal is richting eindeloos scrollen, swipen, klikken of kijken. Het is een hele nieuwe tak, waar we – artsen incluis – nog maar weinig over weten. Doortje Smithuijsen verdiept zich in de uitdijende poel aan online verslavingen.

Aflevering 1: Urenlang klikken, scrollen of swipen: wanneer verandert tijdverdrijf in verslaving?

Aflevering 1: Urenlang klikken, scrollen of swipen: wanneer verandert tijdverdrijf in verslaving?

Een YouTubeverslaving? Daar had de huisarts van Thomas nog nooit van gehoord. Natuurlijk, hij had wel eens verslaafde jongeren in zijn spreekkamer, maar dan ging het doorgaans om wiet of alcohol en wist hij meteen naar welke kliniek of coach hij ze kon doorverwijzen.

Noch Thomas, noch zijn huisarts had tijdens die paar minuten in de spreekkamer in de gaten dat ze zich aan het oppervlakte bevonden van een enorme, constant uitdijende poel aan verslavingen die de afgelopen jaren is toegevoegd aan het traditionele arsenaal.

We hebben de eerste aflevering ook voor je ingesproken!

Over Doortje Smithuijsen

Over Doortje Smithuijsen

Doortje Smithuijsen (1992) schrijft met lichte verbazing over de online wereld, en ziet de wonderlijkheden in haar eigen bubbel. Ze volgde onder meer voor Vrij Nederland wat er schuilgaat achter het pixel perfect-plaatje van influencers op Instagram, dook ze weg in de wereld van de millennial, en onderzocht nieuwe fenomenen zoals de bijeenkomsten van de jongerenorganisatie van Forum voor Democratie en de opkomst van ‘wellnessrechts’.

Smithuijsen studeerde filosofie, schrijft naast Vrij Nederland voor NRC en de Volkskrant en is een van de vrouwen achter De Monica Geuze Fanpodcast. Ze maakte voor de VPRO documentaires over de wereld van influencers en schreef daarnaast het boek Gouden Bergen dat uitgekomen is bij uitgeverij de Bezige Bij.

Meer verhalen van Doortje Smithuijsen