Schrijver en regisseur

Als Boye Bah het enige alleenstaande, minderjarige asielzoekertje was geweest dat zelfmoord heeft gepleegd, had ik deze voorstelling nooit gemaakt. Maar feit is dat de psychische nood onder AMA’s gigantisch is, en dat zelfmoord bij hen zes keer zoveel voorkomt dan bij kinderen van vergelijkbare leeftijd. En dat begrijp ik ook wel. Als je zo jong bent, en je spreekt de taal niet, en je contact met Nederlanders is tot het minimum beperkt, dan lijkt een asielprocedure van vier jaar een eeuwigheid. Dan lijkt je leven totaal uitzichtloos.

Van Boye Bah is heel weinig bekend. Ik weet dat hij uit Somalië komt, ik weet zijn geboortedatum en zijn sterfdatum. Verder weet ik dat hij een zusje had, en dat hij met zijn oma naar Nederland is gekomen. Over zijn leven hier weet ik vrijwel niets, behalve dat hij zich kennelijk zo wanhopig voelde, dat hij besloot zich op te hangen aan een verwarmingsbuis. Toen hij werd gevonden, zaten er zeven steentjes in zijn zak. Waaróm?...