Honing is kots van bijen. Ze pompen dat spul zo’n vijftien tot twintig minuten lang hun lichaam in en uit. En u raadt het al: daar wordt het lekkerder van.

2016 was geen topjaar, maar ik heb toch cavia (Lima), gerookte babyduifhersentjes en runderpees (Hong Kong), stierenlul (Amsterdam) en ezel (Haarlem) toe kunnen voegen aan mijn Hall of Fame – waarop ondertussen toch al flink wat pareltjes te vinden zijn, zoals onder meer bruine beer, termieten en varkensoogbal.

2017 begon goed. Op 3 januari al nam de vader van een Zweedse vriend mij mee naar het plaatselijke bejaardentehuis in Örsundsbro. Daar maken ze eens in de zes weken blodpalt med fläsk – gezouten varkensbuik met brood van rogge en varkensbloed. Dat is een heel oude traditie: het bloedbrood wordt gebakken en gedroogd totdat het keihard is en zo goed als eeuwig houdbaar. Vervolgens wordt het weer eetbaar gemaakt door het in zout water te koken. Dan krijg je een dikke kledder bruinzwarte, natte bloedcake. Dus dat heb...