De Zilveren Lepel. Vis vindt zijn oorsprong in het algemene Italiaanse kookboek De Zilveren Lepel. Dat stamt uit 1950.

Misschien dat daarom enkele recepten en bereidingswijzen gedateerd aandoen. Dat geldt vooral voor de bereidingswijze, de vis moet nogal eens stoven of pruttelen. Zo doen wij het tegenwoordig niet meer. Ook kreeft en garnalen worden naar de huidige maatstaven te lang gekookt. Of is het juist een kenmerk van de Italiaanse keuken die zich graag in de traditie wentelt en niet uit is op vernieuwing? Het liefst blijft het bij Italianen immers zoals het was bij mamma.

De informatie over duurzaam gevangen vis houdt geen gelijke tred met wat nu wenselijk en noodzakelijk is. De Zilveren Lepel. Vis geeft weinig praktische aanwijzingen voor de aankoop van duurzame vis. Er komt een aantal vissen van de rode lijst op tafel die we vooralsnog niet meer zouden moeten eten, zoals paling en rog.

Als eigentijds viskookboek schiet De Zilveren Lepel. Vis tekort. Voor uitvoerige en...