Favoriet communicatiemiddel van vluchtelingen in Europa: WhatsApp. Een Syrische vluchteling legt zijn barre tocht naar Nederland vast via zijn smartphone.

Bericht op WhatsApp: ‘Ik zit in Macedonië in de gevangenis. De politie is corrupt. Ik loop moeilijk omdat ik een verstuikte enkel heb. De bussen in dit plaatsje worden gecontroleerd. Dit is de derde keer dat ik hier vastzit. Ik ben wanhopig: hoe kom ik hier ooit weg?’

‘Ideas’ is een 27-jarige Syrische vluchteling, voormalig student Engelse literatuur aan de Universiteit van Damascus. Hij is gedeserteerd uit het leger en gevlucht. Hij hoopt Engeland te bereiken. Dagelijks stuurt hij ons korte berichten, vaak met foto, over zijn lotgevallen. Het komt voor dat wij midden in de nacht wakker worden van het piepje dat een nieuw bericht aankondigt. Soms is het goed nieuws, bijvoorbeeld als hij erin is geslaagd een grens over te steken. Soms is het bericht verontrustend, bijvoorbeeld als hij meldt dat hij zijn reisgezelschap...