Carel Peeters' Literaire Kroniek

De weke rechte rug van Jordan Peterson

Carel Peeters
Jordan Peterson. Foto: Carlos Osorio/Toronto Star/Getty Images

De twaalf regels in 12 Rules for Life van de Canadese psycholoog Jordan Peterson zijn niet meer dan kapstokken voor verhandelingen over mannelijkheid, de Bijbel, Carl Jung en de oorlog van het leven. Met de allures van een profeet.

De Canadese klinisch psycholoog Jordan Peterson voert een oorlog met het bestaan. Alles is bij hem een existentiële confrontatie met potentiële slechtheid. Het leven is niet makkelijk, het is lijden, ‘suffering’. Er is altijd een catastrofe ophanden. Het is alsof hij met open zenuwen door het leven gaat, er op verdacht aan alle kanten aangevallen te kunnen worden, nooit veilig.

Maar dezelfde Peterson is de man die niet van losers houdt en zegt: niet janken en zeuren, de schouders eronder: ‘Toughen up, you weasel.’ Van deze Peterson moeten we ‘rechtop staan met de schouders naar achteren om met wijd open ogen de verschrikkelijke verantwoordelijkheid van het leven te accepteren.’ Voor deze Peterson staat een loser ‘laag op de dominantie-ladder.’...

Vernieuwend, verdiepend, vooruitstrevend: dat is Vrij Nederland. Maar goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden.
Word abonnee vanaf € 6,99 Sluit je aan
X
Het zijn tijden voor Vrij Nederland
Het zijn tijden voor VN
Je hebt deze maand drie artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Je hebt deze maand 3 artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Het platform voor progressief Nederland
Voor cultuurliefhebbers en kritische volgers van de actualiteit
Onafhankelijke journalistiek: van maandblad tot video, van podcast tot blog
Met diepgravende interviews, prikkelende columns en onthullende reportages
En: jaarlijks vier thema-specials