De verkwisters van de VVD

Bart de Koning
Foto: Krijn van Noordwijk
De VVD past goed op ons geld, aldus de beeldvorming. In werkelijkheid zijn VVD’ers vaak allesbehalve zuinig, betoogt Bart de Koning.

Joop den Uyl is al weer een kwart eeuw dood, maar als boeman is hij nog springlevend. Bij de aftrap van de VVD-campagne haalde Mark Rutte hard uit naar het socialistische beleid uit de jaren zeventig: ‘Dat willen wij liberalen nooit meer.’

Hij waarschuwde tegen Den Uyls erfgenamen, de hedendaagse ‘socialisten’ die de tekorten laten oplopen. De VVD hamert op zuinigheid en belooft de begroting het snelst van alle partijen op orde te hebben, terwijl tegelijkertijd ook de belastingen omlaag gaan. ‘De VVD wil geen euro meer belasting heffen dan absoluut noodzakelijk,’ is de eerste boodschap die de bezoeker van de partijwebsite onder ogen krijgt.

Gul met subsidies
Het is misschien wel het meest succesvolle marketingverhaal in de Nederlandse politiek: het beeld dat de VVD van zichzelf heeft neergezet als liberale partij waar de hardwerkende Nederlander...

Word abonnee vanaf € 4,99 Sluit je aan
X
Het zijn tijden voor Vrij Nederland
Het zijn tijden voor
Vrij Nederland
Goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden van VN.
Het platform voor progressief Nederland
Voor cultuurliefhebbers en kritische volgers van de actualiteit
Onafhankelijke journalistiek: van maandblad tot video, van podcast tot blog
En: jaarlijks vier thema-specials

Advertentie

Advertentie