De USSR-symboliek van Salvi Danés (1985)

Lotte ten Voorde
Foto: Salvi Danés

Moskou. In de winter. Sneeuw bedekt alles met een poederzacht laagje.

Moskou. In de winter. Sneeuw bedekt alles met een poederzacht laagje. Door kale takken schemeren de oplichtende ramen van een flatgebouw. De mensen op de foto’s zijn afgeschermd van hun omgeving, van elkaar ook, door dikke bontkragen, ruiten van een bus, een afwerende blik. Ze zijn omhuld met veilige duisternis, waar fotograaf Salvi Danés (1985, Spanje) hen uit isoleerde met kraakhelder flitslicht.

Portretten worden afgewisseld met beelden van USSR-symboliek. Ze versterken de sfeer van ondoordringbaarheid. Iedereen heeft een geheim, niemand is te vertrouwen, elke metro-ingang kan een spion herbergen.

Advertentie

Vernieuwend, verdiepend, vooruitstrevend: dat is Vrij Nederland. Maar goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden.
Word abonnee vanaf € 6,99 Sluit je aan
X
Het zijn tijden voor Vrij Nederland
Het zijn tijden voor VN
Je hebt deze maand drie artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Je hebt deze maand 3 artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Het platform voor progressief Nederland
Voor cultuurliefhebbers en kritische volgers van de actualiteit
Onafhankelijke journalistiek: van maandblad tot video, van podcast tot blog
Met diepgravende interviews, prikkelende columns en onthullende reportages
En: jaarlijks vier thema-specials