Er woedt een oorlog om de gunst van de lezer. Harry Lensink, binnenkort oud-redacteur van Vrij Nederland, verkent het journalistieke slagveld. In gesprek met de Volkskrant, De Correspondent, VICE en anderen over de toekomst van de journalistiek.

Uit de boom vallen doet pijn. Ook al is het volgens sommigen een dode boom. Binnenkort ben ik geen redacteur meer van Vrij Nederland. Boventallig verklaard in een reorganisatie die zich een jaar heeft voortgesleept. Nu is het roer echt om, we moeten krimpen, want het weekblad wordt een maandblad. Zonder aanzien des persoons is het mes in de redactie gezet, volgens het principe last in, first out. Met elf jaar vaste dienst bleek ik toch een relatief jonge loot aan de stam. Dus sta ik op de grond. Met een gemengd gevoel, ergens tussen teleurstelling en opluchting. Ik benijd mijn blijvende collega’s niet per se. Hoe succesvol zal Vrij Nederland zijn als maandblad? Kunnen ze tegelijkertijd online het verschil maken?

Als gevolg van de...