Keerpunten, de wereld in 2018

De periferie en het centrum: hoe verklaar je Nederland aan de buitenlander?

Arnon Grunberg
Kaas. Illustratie: Zeloot
Arnon Grunberg over een wereld waarin je alleen in het centrum goed lijkt te zitten, en waarin alles wat in de periferie zit naar het centrum wil, maar door het centrum liefst zo lang mogelijk in de periferie wordt gehouden.

Keerpunten, de wereld in 2018: Ieder jaar vraagt The New York Times een keur aan denkers, schrijvers, wetenschappers en wereldleiders wat de keerpunten zijn van deze tijd en waar we met de wereld naartoe gaan. Vrij Nederland selecteerde de beste bijdragen, en vroeg Arnon Grunberg hoe Nederland te verklaren aan de rest ban de wereld.

In de zomer van 2008 werd ik op een ochtend wakker in de Green Zone van Bagdad. Ik hoopte later die dag met een helikopter vervoerd te worden naar een Amerikaanse legerbasis. Naast me was een Spaanse fotograaf haastig bezig zijn spullen in te pakken. ‘Waar ga jij nu heen?’ vroeg hij. Ik noemde de naam van de basis, waarop de fotograaf mij meewarig aankeek. ‘Ik ga naar Iran,’ zei hij. ‘Daar gaat het gebeuren. Je...

Vernieuwend, verdiepend, vooruitstrevend: dat is Vrij Nederland. Maar goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden.
Word abonnee vanaf € 6,99 Sluit je aan
X
Het zijn tijden voor Vrij Nederland
Het zijn tijden voor VN
Je hebt deze maand drie artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Je hebt deze maand 3 artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Het platform voor progressief Nederland
Voor cultuurliefhebbers en kritische volgers van de actualiteit
Onafhankelijke journalistiek: van maandblad tot video, van podcast tot blog
Met diepgravende interviews, prikkelende columns en onthullende reportages
En: jaarlijks vier thema-specials