Afghanistan

Op de brommer door Uruzgan. Dit zijn de lessen die we kunnen trekken uit de missie

Bette Dam& Harm Ede Botje
Jan Willem Petersen reisde gekleed als Afghaan in z'n eentje door Uruzgan om te zien wat er over is van de Nederlandse projecten. Foto: Hans Stakelbeek

Architect en fotograaf Jan Willem Petersen reisde, gehuld in een traditioneel Afghaans pak, alleen door Uruzgan. Op zoek naar wat er daadwerkelijk terecht was gekomen van de door Nederland gebouwde scholen, wegen, klinieken en politieposten.

Kom woensdag 11 januari naar Pakhuis de Zwijger in Amsterdam. (Entree is gratis, je hoeft je alleen maar in te schrijven.) Daar spreekt VN-redacteur Harm Ede Botje met Jan Willem Petersen over zijn reis, en met andere Uruzgan-experts over de vraag: wat heeft de wederopbouw van Uruzgan nou eigenlijk opgeleverd? Lees eerdere stukken over Afghanistan hier terug.

Op pasfoto’s die Jan Willem Petersen (38) in Tarin Kowt liet maken, kijkt hij je van onder een tulband met grote, nieuwsgierige ogen aan. De architect heeft een donker uiterlijk, een lang, smal gezicht en een lange baard die hij speciaal liet groeien voor hij naar Uruzgan ging. Gehuld in een salwar kameez, een traditioneel Afghaans pak, is hij niet van een Afghaan te onderscheiden...

Vernieuwend, verdiepend, vooruitstrevend: dat is Vrij Nederland. Maar goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden.
Word abonnee vanaf € 6,99 Sluit je aan
X
Het zijn tijden voor Vrij Nederland
Het zijn tijden voor VN
Je hebt deze maand drie artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Je hebt deze maand 3 artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Het platform voor progressief Nederland
Voor cultuurliefhebbers en kritische volgers van de actualiteit
Onafhankelijke journalistiek: van maandblad tot video, van podcast tot blog
Met diepgravende interviews, prikkelende columns en onthullende reportages
En: jaarlijks vier thema-specials